• Pro firmy
  • O nás
  • Reference
  • Realizace
  • Dotace
  • Aktuality
  • Kontakty

5 mýtů o solárních panelech, které vás možná odrazují od jejich pořízení

Fotovoltaické elektrárny jsou jako úsvit nové éry, která slibuje čistší a zelenější budoucnost. Slunce, nekonečný zdroj energie, hraje v tomto příběhu hlavní roli. Avšak i nejjasnější úsvit může být zakalen mýty a nedorozuměními, které brání lidem využít jeho potenciál naplno. Dnes se podíváme na pět mýtů o solárních panelech, které mohou odrazovat od jejich pořízení.

1. Solární panely nejsou efektivní za špatného počasí.
Jednou z nejčastějších obav je, že fotovoltaické panely potřebují jasnou oblohu plnou slunce, aby byly efektivní. Však co když přijde mrak? Co když začne pršet? Tento mýtus je sice zakořeněný, ale vězte, že i za oblačného dne mají solární panely svou sílu. Sice jejich účinnost může mírně klesnout, ale  díky monokrystalickým křemíkovým článkům je zaručen výkon i při nízkých hodnotách osvitu. A co víc, Viessmann využívá mimořádně propustné sklo pro konstantně vysoké výtěžky. Nízký obsah železa a antireflexní povlak zajistí maximální výrobu i za nepříznivých podmínek. Podívejte se jaké komponenty používáme my v Sunus.

2. Solární systémy jsou příliš drahé a nikdy se nevyplatí.
Cena solárních systémů byla v minulosti skutečně vysoká, ale dnes je to příběh s úplně jiným koncem. Díky pokroku v technologii a rostoucí produkci se náklady na solární panely výrazně snížily. Navíc existují různé dotace (NZÚ a NZÚ Light) a úvěry, které mohou pořizovací cenu ještě více snížit. A když připočteme dlouhodobé úspory na energii a zvyšující se ceny elektrické energie, vrátí se investice do solárních panelů mnohdy dříve, než byste čekali. Neváhejte nás kontaktovat a my Vám vše zdarma vysvětlíme na osobní schůzce.

3. Solární panely vyžadují hodně údržby.
Tento mýtus je jako pavučina, která se snaží zachytit sluneční paprsky – nakonec je zbytečná. Solární panely jsou navrženy tak, aby odolávaly povětrnostním vlivům a vyžadovaly minimální údržbu. Samozřejmě, je dobré je občas prohlédnout a očistit od listí či jiných nečistot, ale ve srovnání s jinými zdroji energie je jejich údržba hračka. Vlastně, když prší, příroda se o část údržby postará sama.

4. Solární panely jsou škodlivé pro životní prostředí.
Ironií je, že přestože solární panely jsou symbolem zelené energie, někteří lidé se domnívají, že jejich výroba nebo likvidace je neekologická. Ano, i výroba solárních panelů má svůj dopad na životní prostředí, ale je to zlomek toho, co produkují fosilní paliva. A co se týče recyklace, průmysl solárních panelů se neustále vyvíjí a dnes je možné recyklovat většinu materiálů použitých v panelech.

5. Solární panely zabírají příliš mnoho místa.
Mýtus o nadměrné prostorové náročnosti solárních panelů se rozplynul jako mlha pod jarním sluncem. Nejenže se dají instalovat na střechy budov, kde nezabírají žádný dodatečný prostor, ale také se stávají designovým prvkem moderní architektury. A pokud se obáváte, že by váš dům nebyl vhodný, existují speciální pozemní konstrukce, na které umíme solární panely připevnit. Podívejte se ZDE na jednu z našich takových instalací.

 

Zatímco mýty o solárních panelech se mohou zdát jako obrovské skalní útvary, stojící v cestě k udržitelnější budoucnosti, realita je, že jsou spíše malými kameny, které lze snadno odstranit. Vyzbrojeni pravdou, můžeme se směle vydat za využíváním sluneční energie, která nám slibuje jasnější a zelenější zítřky.

Další aktuality

Dny nářadí

Dne 18. dubna 2024 jsme se zúčastnili prezentace dodavatelských firem, které si pro své zákazníky pečlivě vybírají Stavebniny DEK. Pořádaná akce „DNY NÁŘADÍ“ se uskutečnila

Rodinný dům 7,38kWp FVE

Prohlédneme – naplánujeme –  kompletně zrealizujeme. Přesně tak probíhala i instalace FVE v Nýřanech u Plzně, kam jsme vyjeli hned na začátku tohoto pracovního týdne. Samotná

Dotace na fotovoltaiku jen tak nevyschnou

  Zajímavý článek o solární tématice vyšel 2.4.2024 v Hospodářských novinách. Viktor Votruba popisuje situaci s dotacemi, které byly České republie poskytnuty v rámci Modernizačního

Rodinný dům 5,74kWp FVE

Naše služby poskytujeme po celé České republice a tak jsme hned po velikonočních svátcích vyjeli montovat do Středočeského kraje. V 8h začal náš montážní tým

Nechte vše na nás - poradíme, vysvětlíme

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.