• Pro firmy
  • O nás
  • Reference
  • Realizace
  • Dotace
  • Aktuality
  • Kontakty

Ostrovní fotovoltaický systém

Ostrovní fotovoltaický systém je jako malý samostatný svět, kde energie slunce se stává jediným zdrojem elektrického proudu. Představte si ostrov, nezávislý na pevninských zdrojích energie, kde každý paprsek slunce je využit a proměněn v elektrickou energii, která napájí domy, spotřebiče a zařízení. Tato malá autonomní království energie, známá jako ostrovní fotovoltaické systémy, jsou důmyslným řešením pro místa odříznutá od elektrické sítě nebo pro ty, kteří se rozhodnou pro nezávislý způsob života.

JAK TO FUNGUJE?

Ostrovní fotovoltaický systém funguje na principu zachycování slunečního záření pomocí fotovoltaických panelů, které jsou složeny z polovodičových prvků, zpravidla křemíku. Tyto panely přeměňují světlo přímo na elektrický proud pomocí fotovoltaického jevu. Výroba elektřiny probíhá bez pohyblivých částí, bez hluku a bez emisí skleníkových plynů. Proud z panelů je poté směrován do regulátoru nabíjení, který zajišťuje správné dobíjení akumulátorů, jež slouží jako zásobárna energie. Pro běžnou spotřebu je stejnosměrný proud z akumulátorů měněn na střídavý pomocí střídače, aby mohl být použit pro domácí spotřebiče.

VÝHODY

Výhody ostrovních fotovoltaických systémů jsou rozmanité a významné. Především se jedná o úplnou nezávislost na externích zdrojích elektrické energie. V době, kdy energetická soběstačnost a udržitelnost nabývají na důležitosti, poskytují ostrovní systémy možnost být pánem vlastního energetického osudu. Jsou ideálním řešením pro odlehlé oblasti, chaty, horské boudy nebo pro oblasti, kde by připojení na elektrickou síť bylo ekonomicky nevýhodné nebo technicky náročné.

Další výhodou je ekologičnost. Fotovoltaické systémy neprodukují žádné škodlivé emise, nezpůsobují znečištění ovzduší ani nevytvářejí hluk. Jejich provoz je tichý a šetrný k přírodě. Slunce, jakožto obnovitelný zdroj energie, poskytuje nevyčerpatelné množství energie, které je k dispozici prakticky všude na světě.

Navíc ostrovní fotovoltaické systémy přinášejí finanční úspory. Ačkoliv počáteční investice může být vyšší, v dlouhodobém horizontu se náklady na výrobu elektřiny výrazně snižují, neboť hlavní „palivo“ – sluneční svit – je zdarma. Údržba systému je minimální a životnost fotovoltaických panelů se pohybuje v řádu desítek let.

Nakonec ostrovní fotovoltaické systémy poskytují významnou míru flexibility a škálovatelnosti. Mohou být navrženy přesně podle potřeb uživatele, od malých systémů pro základní napájení osvětlení a malých spotřebičů, až po rozsáhlé instalace schopné pokrýt potřeby celé domácnosti nebo malé komunity. Systém lze také postupně rozšiřovat přidáváním dalších panelů a akumulátorů, což umožňuje flexibilní reakci na rostoucí energetické potřeby.

Představte si, že se probouzíte na svém vlastním kousku země, daleko od městského ruchu a jediný zvuk, který slyšíte, je šumění listí ve větru a jemné bzučení včel. Váš dům je napájený čistou energií, kterou vám každý den zdarma poskytuje slunce. Ostrovní fotovoltaický systém není jen technologií, je to životní styl, symbol nezávislosti a harmonie s přírodou.

Jak si zařídit tento energeticky soběstačný svět? Kontaktujte nás, my Vám vše vysvětlíme, navrhneme i nainstalujeme.

Kontakt ZDE.

Jedna z našich instalací ostrovního fotovoltaického systému.

Další aktuality

Dny nářadí

Dne 18. dubna 2024 jsme se zúčastnili prezentace dodavatelských firem, které si pro své zákazníky pečlivě vybírají Stavebniny DEK. Pořádaná akce „DNY NÁŘADÍ“ se uskutečnila

Rodinný dům 7,38kWp FVE

Prohlédneme – naplánujeme –  kompletně zrealizujeme. Přesně tak probíhala i instalace FVE v Nýřanech u Plzně, kam jsme vyjeli hned na začátku tohoto pracovního týdne. Samotná

Dotace na fotovoltaiku jen tak nevyschnou

  Zajímavý článek o solární tématice vyšel 2.4.2024 v Hospodářských novinách. Viktor Votruba popisuje situaci s dotacemi, které byly České republie poskytnuty v rámci Modernizačního

Rodinný dům 5,74kWp FVE

Naše služby poskytujeme po celé České republice a tak jsme hned po velikonočních svátcích vyjeli montovat do Středočeského kraje. V 8h začal náš montážní tým

Nechte vše na nás - poradíme, vysvětlíme

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.